In Nederland werden de eerste BMX fietsen in 1976 gesignaleerd, het duurde echter nog zeker vier jaar voordat het écht doorbrak. Vanaf 1978 werden er in Nederland de eerste BMX demonstraties georganiseerd tijdens motorcross evenementen. In dit jaar worden in de Verenigde Staten al de eerste, echte BMX wedstrijden georganiseerd. Maar ook hier in Nederland zitten de eerste pioniers niet stil, de Nationale Fietscross Organisatie word in ’78 opgericht en in hetzelfde jaar ontstaat ook de Stichting Fietscross Nederland.

Tussen 1979 en 1981 maakt het BMX-en een stormachtige groei door en ontwikkelt het zich langzaam maar zeker tot een ‘echte’ sport. BMX-en krijgt veel publiciteit en wordt daarom snel populairder. Op 27 april 1979 introduceert een trotse S.F.N. de fietscross sport ten overstaan van TV en journalisten en in datzelfde jaar heeft Eindhoven de primeur door Nederlands’ eerste fietscross baan aan te leggen. In 1980 komen er meer crossbanen, clubs en organisatie’s zoals de Stichting Fietscross Organisatie Randstad die fietscross wedstrijden in en rondom Amsterdam organiseert. Er ontstaat een internationale competitie tussen Frankrijk, België & Nederland neemt een belangrijke . De Avro zendt in 1980 een BMX wedstrijd uit op ‘prime-time’ televisie en de SFN sluit zich aan bij de veel grotere en officiële Koninklijke Nederlandse Wielren Unie. In 1981 ligt het allereerste Fietscross Magazine in de schappen en in 1982 worden de Europese kampioenschappen in Beek & Donk georganiseerd. Slechts één jaar later worden zelfs de wereldkampioenschappen in Slagharen georganiseerd, de eerste editie van een serie WK’s in Nederland!

Vanaf 1984 komt dan ook eindelijk het freestyle BMX-en in beeld. In minder dan 30 jaar heeft het freestyle BMX zich enorm ontwikkeld, je hoeft maar één blik te werpen op filmpjes zoals deze van Roy van Kempen om te weten dat het wel goed zit met het Nederlandse niveau.

In Juli 2003 heeft BMX fietscross Olympische status gekregen waarmee het in 2008 voor het eerst onderdeel was van de Olympische Spelen en Nederland was één van ’s werelds beste landen in deze discipline! Al met al bestaat fietscross en freestyle BMX dus al meer dan 30 jaar in Nederland en zijn er op dit moment zo’n 50.000 actieve BMX-ers. Rondom de 1000 BMX-ers doen mee aan het wedstrijdcircuit en zijn zó fanatiek bezig dat ze regelmatig hun fiets moeten vernieuwen of nieuwe onderdelen moeten kopen. Op dit moment is freestyle BMX dus groter dan óóit; je hoeft maar op een willekeurige goed bezochte skatespot te komen of je treft er wel een paar BMX-ers aan!