Beton is goedkoop, supersterk, het gaat lang mee en als het mooi is afgewerkt skate beton superfijn. Waarom zijn er dan niet veel meer betonnen skatespots in Nederland? Het ‘probleem’ is dat beton lang bewerkt moet worden voordat het z’n vorm behoudt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld hout of staal moet je beton een flink aantal uur bewerken voordat het in de vorm blijft die je het wilt geven. Hout zaag je één keer en het blijft zoals je het gezaagd hebt. Staal buig je hoe je het wilt hebben,  je bevestigt het op een frame constructie en klaar ben je!

Skateparks worden betaald met gemeenschapsgeld

Skatepark betaald met gemeenschapsgeld

Beton is dus een minder makkelijk te bewerken materiaal. Verklaart dat waarom er weinig tot geen betonnen skateparks in Nederland zijn? Helaas is hier is een andere verklaring voor. Openbare skateparks worden in Nederland aangelegd met gemeenschapsgeld en bij gemeentelijke organisaties werken meestal geen mensen met verstand van skaten. Dat hoeft geen probleem te zijn maar helaas weten gemeenten en skaters elkaar niet goed te vinden. Omdat skaten erg populair maar niet georganiseerd is en gemeenten wel graag ‘iets’ voor skaters willen doen is hiermee een ‘gat in de markt’ ontstaan. Sommige bedrijven die al met één been in de voordeur van de gemeentehuizen stonden zagen hun kans schoon en bieden vandaag de dag een ruim assortiment van skate obstakels aan.

De kwaliteit van de meeste skateparks in Nederland laat zien dat deze gang van zaken weinig goeds heeft opgeleverd. Er zijn weliswaar geslaagde skateparks die met modulaire toestellen zijn gemaakt maar voor elk goed voorbeeld zijn er minstens tien slechte voorbeelden te vinden.

Zelf aan de slag, foto Nils Svensson

Zelf aan de slag gaan is vaak te beste optie, foto N. Svensson

Dus hoe kan dit veranderen? Een landelijke voorlichtings- campagne die alle gemeentelijke medewerkers duidelijk maakt wat skaters wél willen? Een goed gesprek met leveranciers die dit soort halfbakken skateparks aanleggen met ‘ons’ geld? De oplossing is eigenlijk zó simpel dat je je niet kunt voorstellen dat gemeenten nog steeds geld uitgeven aan slechte parks:

LAAT SKATERS HET ZELF MAKEN!

Elk dorp of stad kent wel een verloren stuk asfalt wat wacht op z’n nieuwe functie.