‘Urbansports’ zijn populairder dan ooit. Allerlei extreme sports programma’s en reclame’s komen voorbij op televisie en wedstrijden zoals de X-Games en de Street League series hebben van mensen zoals Tony Hawk en Ryan Sheckler internationale celebrities gemaakt. Skaten en BMX-en zijn in Nederland laat jaren ’70 geïntroduceerd, vandaag de dag zijn er daarom meer volwassenen in deze culturen dan ooit tevoren! Ondanks dit ‘volwassen worden’ van de urbansports worden er toch nog steeds skateplekken gemaakt die alléén voor nét beginnende kinderen interessant zijn. Dit soort faciliteiten dragen misschien bij aan de instroom van jonge skaters en BMX-ers maar wat dan als beginners zich niet verder kunnen ontwikkelen?
Omdat er geen goede voorzieningen zijn voor meer gevorderden vindt er geen doorstroom plaats en schiet die instroom zijn doel voorbij. Doordat skateplekken zoals op de Nieuwmarkt, bij de Nieuwe Meer en in stadspark Osdorp alléén voor de allerjongsten leuk zijn komen deze jongens en meisjes nooit in aanraking met meer gevorderde skaters of BMX-ers. In de urbansports leer je van elkaar wat betekent dat er op deze manier geen overdracht plaats kan vinden. Praktijk leert dan ook dat kinderen rondom dit soort kleine voorzieningen het meestal weer snel opgeven, het leuke is er na een half jaar alweer af. Alleen door niet langer op lokaal niveau infrastructuur voor urbansports aan te leggen wordt deze overdracht weer mogelijk! Grotere, meer ambitieuze skatevoorzieningen zorgen ervoor dat mensen van ‘heinde en verre’ naar het skatepark toekomen en dat deze plek voor langere tijd aantrekkingskracht op de lokale en regionale jeugd en jong volwassenen blijft uitoefenen.

dam paleis 1978

Skateboarden kan allang geen trend meer genoemd worden
(foto Gemeente archief: skateboarders op de Dam in 1978)

De Duitse fotograaf Alexander Kirch maakt met zijn expositie I-am-a-skateboarder laat nog eens duidelijk zien dat skaten geen ding is van kinderen die niet zonder vader of moeder de deur uitmogen. Onderzoek van het internationale Skateboarder magazine laat zien dat het percentage skaters onder de 17 jaar slechts 13% van het totaal bedraagt. Verreweg het merendeel van deze groep ligt tussen de 18 en 25 jaar (34%), 26 tot en met 30 jaar (32%) en 21% van de skatedoelgroep is zelfs ouder dan 31 jaar!

i am a skateboarder