Een professioneel skatepark betekent niet dat het alleen voor professionals geschikt is, het betekent juist dat het skatepark voor zowel beginners, gevorderden als professionals interessant en uitdagend is! Een goed skatepark biedt daarom een gevarieerd landschap met makkelijke en moeilijke stukken, met lage en hoge obstakels die allemaal in een mooi totaal ontwerp samenkomen. De Urbansportszone in Amsterdam moet iedereen in staat stellen om zijn of haar allereerste truuken te leren, zich te ontwikkelen zodat men zich zelfs op (semi) professioneel niveau nog steeds kan vermaken in het skatelandschap. Check deze impressie hoe zoiets eruit kan zien…

Impressie van een 3500m2 groot skatelandschap verwerkt in een stadspark, bron Skateparks.com

Doel van de urbansportszone is om zoveel mogelijk verschillende beweegvormen te stimuleren & jongeren en jong volwassenen een plek te bieden waar zij zichzelf op een vrijblijvende, sportieve en creatieve manier kunnen blijven ontwikkelen. Steeds meer jongeren kiezen ervoor om niet meer in clubverband maar meer individueel aan sport te doen. ‘Urbansports’ zoals skaten, BMX-en & klimmen laten de laatste vijftien jaar juist een continue groei zien. Het begrip ‘urbansports’ omvat alle sportieve recreatie waarbij gebruik gemaakt wordt van de gebouwde omgeving. In deze culturen zijn er geen teams, trainers, bonden of een vaste maatvoering waaraan de infrastructuur moet voldoen. Het is juist deze vrijblijvendheid die een groot deel van de aantrekkingskracht van deze ‘leefstijlsporten’ verklaart. Skaten is altijd open, iedereen mag het proberen en iedereen kan met elkaar skaten, ongeacht elkaars niveau of leeftijd. Er zijn zelfs voorbeelden van mensen met een fysieke beperking die het skatepark gebruiken om helemaal los gaan! Of je nou één been of helemaal géén benen hebt, de mogelijkheden van een goed skatepark zijn grenzeloos!

aaron fotheringham handplant