It’s not everyday that you see a group of skateboarders putting in their time to convince local politicians. When the South East city department of Amsterdam asked for input on what to do with the area around the metro station of Kraaiennest these rippers knew just what to do. David, Chris, Pieter Bas and many others made this little edit to help people understand why it would be a great idea to make some skateable infrastructure in the Bijlmermeer area!

With the metro station close at hand and the overpass from the metrotracks the friends consider this area to be a perfect place for a skatepark: thanks to metro 53 of the Gaasperlijn this area could become a meeting point for skaters from throughout Amsterdam and beyond! The friends from the Bijlmermeer dream of an area that is designed to not only invite skaters and BMX-ers but one that also lends itself for more casual recreation like spending more time in the area to hang out and meet people before or after going shopping in the area. The initiative has already gotten some publicity and people from within the city council are starting taking notice. Great job guys, fingers crossed that something good comes from your efforts! In the meantime you can  check out this local newspaper article shedding some light on the initiative of these friends… 

“Een groep lokale skaters heeft een filmpje gemaakt om aandacht te vragen voor een skate voorziening. Graag willen ze een Urbansportzone als onderdeel van het K-middenplein. Het zou mooi zijn als dit in het verlengde komt van de al bestaande sportvelden en dit geleidelijk overloopt in het nieuwe plein om en rond de metro halte Kraaiennest. Kantershofbewoner Pieter Glas is een van de initiatiefnemers. Het was op 26 augustus te zien als voorfilm bij de Bijlmerbios onder Kraaiennest.

Bij urban sport moet je denken aan skateboarden, bmx-en, inline-skaten. Ook horen boulderen (ongezekerd klimmen), parcours (straatacrobatiek) en rolschaatsen tot de mogelijkheden. Het is een voorziening met een laagdrempelig karakter en heeft bij de jeugd en jongvolwassenen een grote aantrekkingskracht. Veel jongeren kiezen ervoor om niet in clubverband maar meer individueel aan sport te doen. Het idee is ontstaan omdat Kraaiennest als centrum voor de K-buurt een goede ontmoetingsplek kan zijn door de toegankelijkheid van metro en de nabij gelegen faciliteiten. Pieter Glas is zelf een skateboarder en weet dat er in Zuidoost veel skatetalent is. De initiatiefnemers hopen dat de jeugd, door goede skatefaciliteiten aan te bieden, zich beter kan ontwikkelen op sportgebied. Door een combinatie van sport en recreatie voor het nieuwe plein kunnen actieve en passieve gebruikers samenkomen.”