Vraag het iedereen die weleens skate of BMX’t, het is één van de meest fantastische dingen en iedereen kan het proberen en leren. Toch is het niet voor iedereen geschikt. Als je niet bereid bent om veel te vallen en weer op te staan dan kan je maar beter naar een andere hobby op zoek gaan. Skaten, klimmen en BMX-en is moeilijk en soms ronduit frustrerend. Toch houden veel mensen vast aan het idee dat het allemaal maar gevaarlijk is, ook al zijn er geen gegevens om zulke denkbeelden te bevestigen. Wél is er allerlei cijfermateriaal om dat beeld weg te nemen!

Laten we eens kijken naar de herkomst van alle sportblessures in Nederland. Cijfermateriaal hierover is in voor het laatst in 2011 samengesteld door de stichting Veiligheid.nl. Deze stichting maakt hierbij gebruik van de gegevens van het zogenaamde Letsel Informatie Systeem. In Nederland werken ziekenhuizen met het L.I.S. om hiermee keurig bij te houden hoe men de blessure heeft opgelopen. Wat blijkt? Er is geen enkele aanleiding om urbansports zoals skateboarden, inlineskaten, BMX-en en klimmen gevaarlijk te noemen! In heel 2011 zijn er 370 gevallen waarbij men vanwege een skateblessure naar het ziekenhuis ging! Dit terwijl er in Nederland maar liefst 1.208.880 frequente skateboarders, inlineskaters, rolschaatsers & klimmers actief zijn. In procenten uitgedrukt komt dit neer op 0,03 procent, of anders gezegd, als je 3300 skaters bij elkaar hebt dan moet één daarvan later die dag het ziekenhuis bezoeken. Van de ongeveer 3.500.000 sportblessures die er elk jaar in Nederland voorkomen komen er slechts 6000 voor de rekening van inline skaten, skateboarden, BMX-en en klimmen.
Alle urbansports samen zijn dus ‘goed’ voor slechts 0,17 procent van het totale aantal sportblessures. Deze cijfers en percentages maken wel duidelijk dat ‘urbansports’ niet gevaarlijker zijn dan welke andere sportieve bezigheid dan ook. Zoals alle fysieke bezigheid vergen ‘urbansports’ een goede beheersing van je lichaam en een goed inschattingsvermogen van je eigen kunnen.

Deze twee skaters zijn met zo’n gaaf helikoptertje gefilmd in het Windells skatepark in Portland, USA, de muziek is van Pink Floyd met het nummer ‘Fearless’. Mooi man…