Een actieve levensstijl is goed voor een mens en regelmatig sporten levert daar een grote bijdrage aan. Gezonde mensen leven langer, zijn productiever en kosten minder geld aan gezondheidszorg. De overheid en de lokale gemeenten rekenen het daarom tot haar taak om mensen in staat te stellen gezond te blijven en daarom wordt gemeenschapsgeld gebruikt om bijvoorbeeld voetbal- en basketbalvelden aan te leggen. Skatemates is aan de slag gegaan met relevant cijfermateriaal van Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, de Nederlandse sportbonden en Centraal Bureau voor de Statistiek. Er komt een interessant plaatje uit rollen…

Met maar liefst 1.200.000 leden is de K.N.V.B. -de voetbalbond- de grootste sportvereniging die ons land kent. Niet iedereen voetbalt nog actief maar 1,2 miljoen mensen betaalt contributie en is daarmee lid van de K.N.V.B. Wist u dat er voor elk KNVB lid één vierkante meter alleen al in Amsterdam beschikbaar is? Amsterdam kent namelijk 167 officiële voetbalvelden die volgens de UEFA regelgeving in totaal ongeveer 7000m2 groot moeten zijn. Dat komt neer op 1.169.000 vierkante meter voetbalveld, straatvoetbal- en pannaveldjes worden niet meegerekend, alleen volwaardige wedstrijdvelden. Amsterdam heeft naar rato ongeveer 57.000 KNVB leden dus woon je in Amsterdam en zit je op voetbal dan heb je dus ongeveer 20 vierkante meter sportveld “voor jezelf”.

Korfbal, een typisch Nederlandse sport, is ook in Amsterdam goed vertegenwoordigd. De korfbalbond heeft in Amsterdam ongeveer 1750 leden en er zijn 12 korfbalvelden van ieder 1800m2. In totaal ligt er in Amsterdam dus 21.600m2 korfbalveld waar je je tegenstander kunt dekken. Als korfballer heb je daar ongeveer 25 meter de ruimte voor want dekken dat doe je nu eenmaal met z’n tweëen…
Voor hockeyvoorzieningen ontstaat eenzelfde beeld; 10.077 leden in Amsterdam, 37 hockeyvelden van meer dan 5000 meter maakt het aantal vierkante meters per hockeymeisje, jongen, meneer of mevrouw ongeveer 18,5 m2.

Twee sporten hebben aanzienlijk méér ruimte per sporter dan de gangbare 20 vierkante meter. Honkballers spelen hun sport op relatief grote honkbalvelden (170 X 170 meter) maar Amsterdam kent dan ook slechts acht honkbalvelden. Ook al is Nederland één van de beste honkballanden ter wereld, verleden jaar zelfs wereldkampioen, toch kent de honkbalbond in Amsterdam slechts 1100 leden waarmee het gemiddeld aantal vierkante meters per honkballer in Amsterdam op ruim 210 vierkante meter neerkomt. Maar welke sport voert deze lijst aan? Welke bond heeft landelijk 5000 en in Amsterdam slechts 250 leden? Welke sport krijgt van Amsterdam maar liefst 825 vierkante meter gemeentegrond beschikbaar gesteld per lid? Ondanks het relatief lage aantal leden telt Amsterdam maar liefst 10 cricketvelden! CRICKET? De immens populaire cricketsport telt in onze hoofdstad 250 (!!!) leden maar heeft wél 10 sportvelden van ieder 140X140 meter….

Als je ons onderzoek van Amsterdamse skatespots hebt gezien dan weet je ongeveer hoeveel skatevoorzieningen en hoeveel ruimte we hier hebben. Het totale oppervlakte aan skatevoorzieningen bedraagt in Amsterdam 7285m2, iets meer dan één voetbalveld. Dit zijn ALLE skatevoorzieningen bij elkaar opgeteld, ongeacht hun kwaliteit of gebrek daaraan. In de skatewereld zijn geen overkoepelende bonden dus een spijkerhard aantal ‘leden’ of skaters valt niet te benoemen. Gelukkig is er allerlei waardevolle informatie voorhanden over dit onderwerp. Voor dit onderzoek baseren wij ons op de gegevens van het Nationaal Sportonderzoek van het Mulier instituut en cijfermateriaal van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Volgens deze organisatie’s heeft 39% van de Nederlandse bevolking tussen tussen de 5 en de 80 jaar ooit aan de ‘leefstijlsporten’ skateboarden, inline- of rollerskaten, klimmen en/of boulderen gedaan. Nederland telde in 2010 een totale bevolking van 16.600.00 mensen waarvan 15.111.000 tussen de 5 en de 80 jaar waren, 39% daarvan is 5.893.920 mensen die ooit wel eens hebben geskateboard, inline- of rollerskate, geklommen of geboulderd. Voor dit vergelijkend onderzoek beperken wij ons tot de groep mensen die in de laatste 2 jaar minimaal 5 keer zijn gaan skaten of klimmen. Wat blijkt? Vijf procent van de Nederlandse bevolking tussen de 5 en de 80 jaar heeft de afgelopen twee jaar meer dan vijf keer gerolschaatst of geskeelerd ( 5% x 15.111.000 = 755.550). Twee procent van de Nederlandse bevolking tussen de 5 en de 80 jaar heeft de afgelopen twee jaar meer dan vijf keer geskateboard ( 2% x 15.111.000 = 302.220). Een procent van de Nederlandse bevolking tussen de 5 en de 80 jaar heeft de afgelopen twee jaar meer dan vijf keer geklommen (151.110 mensen). De totale Nederlandse doelgroep waarvoor de Urbansportszone is bedoeld bedraagt hiermee (755.550 + 302.220 + 151.110 = ) 1.208.880 frequente skateboarders, inlineskaters, rolschaatsers & klimmers tussen de 5 & 80 jaar. Amsterdam vertegenwoordigt met haar 800.000 inwoners ongeveer 5% van de totale Nederlandse bevolking (4,74%). Dit betekent dat er in Amsterdam maar liefst 57.300 mensen zijn die graag regelmatig van een groot openbaar skatepark gebruik zouden maken! Een vergelijkbaar aantal mensen als het aantal Amsterdamse leden van de K.N.V.B.!

Bovenstaand onderzoek schetst een beeld waaruit blijkt dat de infrastructuur voor urbansports ernstig tekort schiet. Skatemates wil gemeente Amsterdam daarom haar plannen voor Nederlands’ eerste Urbansportszone voorleggen en hoopt met haar te kunnen samenwerken om de Nederlandse urbansports naar een hoger niveau te helpen. Een skatevoorziening ter grootte van een half voetbalveld is daarvoor de eerste, belangrijke stap!